10 savjeta o odabiru ovlaživača


Ovlaživač zraka - uređaj za normalizaciju mikroklime u prostoriji. Moderni modeli imaju dodatne značajke koje mogu čistiti, zagrijavati i hladiti zrak. Poznato je da niska vlažnost ne samo da negativno utječe na podne obloge i namještaj, nego također dovodi do zdravstvenih problema: infekcija, ljuštenja kože, bolesti dišnog sustava.

Ovi su uređaji vrlo jednostavni za korištenje, ali ih nije lako odabrati. Veličina spremnika, razina buke, dodatne funkcije utječu na učinkovitost uređaja. Pregledali smo karakteristike različitih ovlaživača i odabrane kriterije po kojima možete kupiti najbolje.

Tko je najbolji proizvođač ovlaživača?
Mi glasamo!
Ukupno glasova: 7

Glavni kriteriji odabira

Što tražiti pri odabiru ovlaživača zraka

Unatoč raznolikosti modela, svi ovlaživači imaju standardni skup funkcija:

 1. Performanse. Od ovog kriterija ovisi o veličini stana, koji može poslužiti uređaj. Sudeći prema ocjenama korisnika, dovoljan je ovlaživač kapaciteta od 300 do 400 ml / h za sobu do 30 m2. Snažni uređaji mogu raditi na stanovima do 70 m2 (veliki dvosobni stan). Učinak takvih uređaja doseže 500-600 ml / h. Neki ljudi kupuju ovlaživače "za rast", ali to dovodi do prekomjerne potrošnje energije.
 2. Snaga. Izvedba ovisi o snazi. Ispravna kombinacija ovih značajki utječe na troškove rada ovlaživača zraka. Što model više ima dodatne značajke, to su veći pokazatelji učinkovitosti. Posljedično, količina utrošene energije raste. Prosjek za većinu ovlaživača kreće se od 30 do 35W bez uključivanja dodatnih značajki.
 3. Razina buke. Kada je zrak suh, ovlaživač će raditi satima (osobito zimi). To ovisi o razini buke kako je ugodno stići u isti stan kao i upravljački uređaj. Najbolji modeli praktički ne stvaraju nikakav zvuk, omogućujući vam da gledate TV, razgovarate i čak spavate s uključenim uređajem. Standardna razina buke u ovlaživačima je 25 dB (tihi šapat).
 4. Vrsta filtra. Učinkovitost sredstva za čišćenje ovisi o kvaliteti filtra. Ako je stupanj demineralizacije nizak, onda alergeni i infekcija mogu ući u zrak zajedno s parom. Iz tog razloga, u posljednje vrijeme, ionski filteri dobivaju na popularnosti. Sudeći po recenzijama, ne samo da vlaže, već i omekšavaju mikroklimu. Visokokvalitetni ovlaživač zraka može ukloniti iz zraka neorganske smjese, uključujući magnezijeve soli.

Parni ovlaživač zraka

Kako odabrati parni ovlaživač zraka

Parni ovlaživači s principom vrućeg isparavanja su vrlo popularni. Voda se zagrijava elektrodama, postiže željenu temperaturu i pretvara se u paru, zasićujući zrak. Vruće čestice ubijaju štetne mikrobe i bakterije, a nemaju negativan učinak na ljude.

Jedan od pozitivnih aspekata takvog uređaja je mogućnost snažnog vlaženja zraka - od 60%. Kapacitet je do 700 ml / h, jedan model je dovoljan za velike prostorije. Mnogi postavljaju pokazatelj količine vode u spremniku, neki ovlaživači prestaju raditi kada se dostigne minimum.Prilikom kupnje, važno je uzeti u obzir dizajn modela - dizajn mora biti stabilan, tako da se uređaj ne prevrće, sipanje cijele tekućine.

Ovi uređaji nemaju mlaznice koje se mogu začepiti. Nema filtara koji zahtijevaju redovitu zamjenu. Ne moraju se stalno nadopunjavati destiliranom vodom, koja ostavlja naslage soli.

Većina parnih ovlaživača napravljena je od plastike otporne na toplinu koja je otporna na vruće tekućine. Preporučuje se provjera sustava zaštite instrumenata: na primjer, ako poklopac nije dobro zatvoren, uređaj se neće uključiti. Kod potpunog isparavanja, jedinica treba prestati raditi. Parni ovlaživači ne trebaju patrone ili filtre, oni su jednostavni za rukovanje i relativno su jeftini.

Zbog velike snage i niske cijene, ovi uređaji se ugrađuju u staklenike, staklenike i zimske vrtove. Oni stvaraju tropsku mikroklimu pogodnu za mnoge biljke. Iz istog razloga se rjeđe koriste u stanovima i kućama. Snaga je toliko visoka da će u kratkom vremenu zrak postati previše vlažan, kao prije kiše.

Ultrazvučni ovlaživač zraka

Prednosti i savjeti za odabir visokofrekventnog ovlaživača zraka

Ultrazvučni ovlaživači pojavili su se relativno nedavno zahvaljujući modernoj tehnologiji. Smatraju se savršenom vrstom uređaja, što praktički nema nedostataka. Uređaji stvaraju visokofrekventne oscilacije, pretvarajući vodu u nevidljivi oblak. Ventilator u ovlaživaču uvlači suhi zrak kroz vlažnu okolinu. Hladna magla ulazi u sobu. Takav uređaj je apsolutno siguran, nemoguće je zapaliti se parom. Preporučuju se za znatiželjno dijete koje želi okrenuti igračku.

Prednosti ovih ovlaživača su:

 1. Uređaj se automatski uključuje i isključuje u skladu sa stanjem higrostata, održavajući vlagu na podešenoj razini.
 2. Dolazi s čistačem filtra. Uklanja vodu iz minerala i smjesa sa sadržajem soli. Štiti od namještaja i zidova od bijelog cvatu. Jedan filter traje oko tri mjeseca, ali životni vijek ovisi o stupnju zagađenosti i tvrdoći vode.
 3. Ako istekne tekućina u spremniku, uređaj se isključuje. Vrlo je korisno ostaviti ga uključenim kada u apartmanu nema nikoga. Ultrazvučni ovlaživači su praktički tihi i često imaju rotirajući izljev. Korisnik bira na koji će način usmjeriti paru.

Skuplji modeli opremljeni su indikatorom vlažnosti prostora, okretnim gumbom i dodirnim gumbima. Ove su funkcije opcionalne, ali povećavaju cijenu uređaja. Neki se čak mogu kontrolirati s telefona putem aplikacije.

Glavni nedostatak ovih ovlaživača je cijena. Osim početnog troška, ​​morat ćete redovito kupovati filtre, čistiti spremnike i kupovati baterije. Ako cijena nije važan faktor za kupca, ultrazvučni ovlaživač zraka bit će najbolji izbor.

Klasični ovlaživač zraka

Koji standardni jeftini ovlaživač zraka odabrati?

Prvi na tržištu pojavili su se ovlaživači hladnog isparavanja, koji se još uvijek mogu naći u trgovinama. Korisnik sipa običnu vodu, pada na posebne elemente uređaja. Ventilator uvlači zrak u kuću i vozi ga kroz tekućinu u spremniku. Mikroklima u prostoriji se postupno mijenja, posebno u blizini aparata.

Ovi ovlaživači su vrlo energetski učinkoviti, nisu jako bučni i ne zahtijevaju posebnu njegu. Oni imaju minimalan skup funkcija, nemaju higrostat (ne možete postaviti stupanj vlage) i radit će dok korisnik ne isključi napajanje. Kupci u recenzijama savjetovao da stavite klasični ovlaživač uz baterije i na mjestima cirkulacije zraka. Tada će se razina isparavanja povećati, prostor će biti zasićen isparenjima i očišćen od prljavštine, prašine i mikročestica. Čak i mokro čišćenje neće dati takav rezultat kao kvalitetan uređaj.

Preporučuje se kupnja instrumenata s transparentnim spremnikom ili indikatorom punine kako bi se voda dodala na vrijeme.Najbolji modeli imaju antibakterijske kazete koje uništavaju štetočine. Spremnike treba mijenjati svakih nekoliko mjeseci.

Klasični ovlaživači su izvrsni za dom i ured. Oni su apsolutno sigurni (voda u spremniku ostaje hladna) pa čak i smještena u dječje sobe. Jedini veliki nedostatak je ograničenje vlažnosti (oko 60%), tako da nisu prikladni za staklenike i staklenike, kao ni na jednom mjestu gdje je potrebna tropska klima.

U standardnom apartmanu, klasični uređaj može riješiti problem suhog zraka, osobito zimi. Ljetni učinak je gotovo neprimjetan. Zimi, zrak ima visoku relativnu vlažnost, dakle, ulazeći u prostoriju, uvelike mijenja mikroklimu. To utječe na stanje respiratornog trakta i doprinosi širenju infekcije. Kvalitetan hladni ovlaživač rješava sve te probleme.

Pročišćavanje zraka

Koji ovlaživač s pranjem i čišćenjem zraka odabrati

Ne tako davno, na tržištu su se pojavili uređaji koji kombiniraju ovlaživač i čistač za uništavanje štetnih čestica, bakterija i nečistoća iz prostorije. Oni djeluju primjenom nekoliko tehnologija: zrak ulazi u ventilator, zatim odlazi u isparivač. Navlažena, vraća se u prostoriju u obliku pare.

Funkcija čišćenja predstavljena je jednim ili više filtara za različite svrhe. Na primjer, roditelji kupuju dijete protiv alergija koje zarobljavaju pelud i štetne čestice. Zrak ulazi u isparivač, prolazi kroz filtre i ostavlja prljavštinu, prašinu, duhanski dim i neugodan miris u vodi. Neki ovlaživači imaju dodatnu ionizacijsku funkciju.

Takvi su uređaji konvencionalniji i zahtijevaju opreznost tijekom uporabe. Preporuča se kupiti uređaj s ručkama za pomicanje i elektronički sustav s mjesta na mjesto. Povremeno ćete morati mijenjati filtre, baterije i druge potrošne materijale. Spremnik s tekućinom redovito je kontaminiran, važno je da se mjesečno opere vrućom vodom i sapunom.

Ovakvi ovlaživači se ugrađuju u domove, apartmane i urede, ali su osobito popularni u prostorijama s mirisima i puno prašine. Standardni uređaj sastoji se od plastičnog sustava diskova, tako da se ne može ispustiti. Prilikom transporta važno je paziti na filtre koji se također lako mogu oštetiti.

Unatoč nedostacima, prednosti modernih ovlaživača su brojne:

 • nekoliko razina snage (dan i noć ovisno o dopuštenoj razini buke);
 • jednostavnost korištenja;
 • ovlaživanje zraka na željenu razinu;
 • uništavanje bakterija, štetnih tvari i mirisa.

Standardno ograničenje vlažnosti prostora je 60%, ali postoje snažniji uređaji koji povećavaju vrijednost na 70-80%.


Troškovi održavanja

Koliko košta ovlaživač?

Pri odabiru modela važno je pogledati dostupnost potrošnog materijala i njihovu cijenu. Događa se da relativno jeftin ovlaživač zraka zahtijeva redovitu zamjenu patrona i spremnika, koji se moraju naručiti iz druge zemlje. Istodobno, para i klasični instrumenti uopće nemaju potrošnog materijala i najlakše ih je koristiti.

U većini tehnološki naprednih ovlaživača postoji jedan filtar za isparavanje tekućine. Dovoljno je zamijeniti ga dvaput godišnje ako kupac koristi pročišćenu ili vrlo mekanu vodu (prolazi kroz posebne sustave, kuhana ili destilirana). Ako napunite onaj koji teče iz slavine, filter se prlja 2 mjeseca redovnog rada. Cijena jednog uloška je oko 350 rubalja.

Ultrazvučni ovlaživači imaju mnogo više filtera, oni također zahtijevaju zamjenu ionsko-izmjenjivačke smole. Jedan paket košta oko tisuću rubalja, morat će se kupiti nekoliko puta godišnje. Ako je voda lošeg kvaliteta, smola će završiti za 3-4 mjeseca.

Kada u ultrazvučnom ovlaživaču ima samo jedan filtar, koristi se destilirana voda (ili, u krajnjem slučaju, kuhana). Uporaba druge tekućine uvelike će skratiti vijek trajanja uređaja.U svakom slučaju, takvi ovlaživači podrazumijevaju redovite troškove materijala.

Uređaji s funkcijom pranja i čišćenja zahtijevaju mnogo novca. Oni imaju nekoliko različitih patrone koje postaju prljave svakih nekoliko mjeseci. Na primjer, HEPA filtar, koji odgađa alergene i prašinu, treba mijenjati jednom godišnje. Onaj koji uništava neugodne mirise, morate ažurirati svaka 3 mjeseca. U prosjeku, trošak ovlaživača zraka iznosi 2 tisuće rubalja svakih šest mjeseci.

Aromaterapija

Koji ovlaživač može dodati ulje

Aromaterapija je dodavanje eteričnih ulja u spremnik za vodu i zatim se raspršuje kao para. Miris se ravnomjerno širi po prostoriji, tako da mnogi korisnici misle da je dobra ideja upotrijebiti ovlaživač zraka za tu svrhu. Međutim, nije svaki model siguran za korištenje na ovaj način, neki se jednostavno mogu pokvariti.

Proizvođači ne preporučuju dodavanje ulja:

 • ultrazvuk;
 • para;
 • tradicionalni ovlaživači zraka.

Ovi modeli se ne mogu rastaviti i očistiti iznutra, jer je tijelo izrađeno od komada plastike. Filtri i membrane ostaju kontaminirani, što odmah utječe na učinkovitost rada, a vremenom će dovesti do loma. Jedina stvar koju proizvođači priznaju jest ispustiti malo ulja umjesto ispuštanja pare.

Ovlaživači zraka s funkcijom pranja zraka mogu se koristiti za aromaterapiju, ako sve odjeljke odmah oprate sapunom i vodom. Još uvijek postoje posebni uređaji s odjeljkom za ulja. To je prikladno za uklanjanje i lako se čisti, ali ovi uređaji su mnogo skuplji i ne tako učinkovito vlaže zrak.

ionizacija

Ionizacijska funkcija, prednosti i mane iona zraka

Ionizacija zraka je stvaranje aeroiona u prostoriji. Prema istraživanjima, ima ih više u prirodi nego u gradskim stanovima i kućama. Sada je zrak mnogo više zagađen zbog industrijskih postrojenja i velikog broja automobila. U zatvorenom prostoru na njegovu kvalitetu utječu računala, televizori i druga oprema. Ionizator ovlaživača zraka može učiniti zrak istim kao u šumi ili blizu seoskog ribnjaka.

Unutar uređaja nalaze se posebne elektrode pod visokim naponom. One emitiraju ione zraka koji djeluju s kisikom i ioniziraju ga. Često je ova značajka predstavljena kao apsolutni plus, poboljšanje zdravlja i ugodan san. Međutim, učinkovitost ovisi o tome tko je u sobi s ovlaživačem. Prije donošenja konačnog izbora, morate znati o negativnim svojstvima zračnih iona:

 1. Ako uređaj radi u prostoriji u kojoj se nalazi osoba s bilo kojom virusnom bolešću (ili tamo već postoje relevantne molekule), veća je vjerojatnost da će doći do zdravih ljudi kapljicama u zraku. Ionizirani zrak širi infekciju mnogo brže nego što je normalno suho.
 2. Takva mikroklima šteti ljudima s visokim temperaturama. To ubrzava metabolizam, zagrijava tijelo i pogoršava stanje pacijenta.
 3. Aeroion stimulira metabolizam i može izazvati tromost. Ionizacijski ovlaživači su zabranjeni za ugradnju tijekom onkologije. Bolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom.
 4. Jona zraka naglašava dišni sustav više od uobičajenog zraka. To komplicira tijek astme i nekih drugih bolesti.
 5. Mnogi ljudi čak i ne shvaćaju da su netolerantni na ione zraka (ili preosjetljivost). Prije kupnje, preporuča se provjeriti jamstvene obveze prodavatelja i vratiti robu ako ionizirani zrak diše neugodno.
 6. Dijete mlađe od godinu dana ili osobe nakon operacija ne trebaju dodatna opterećenja dišnih putova. Pogodni su klasični ovlaživači.

Za dijete

Kako odabrati ovlaživač za dječju sobu

Postoji nekoliko osnovnih kriterija koje treba uzeti u obzir pri odabiru ovlaživača za dijete:

 • veličina uređaja ovisi o veličini dječje sobe;
 • izvedba;
 • volumen spremnika za vodu (što je veći, rjeđe ćete morati nabaviti i napuniti uređaj);
 • vrlo niska razina buke;
 • hygrometer;
 • zamjenjivi filteri i mogućnost njihove kupnje;
 • potrošnja električne energije.

Dječji ovlaživači često se izrađuju od obojene plastike u obliku raznih životinja i likova iz crtića. Oni nemaju takav skup funkcija kao aparati za druge prostorije i mnogo su jeftiniji.

Jedan od glavnih pokazatelja je tišina ovlaživača. Međutim, buka se ne može provjeriti bez uključivanja uređaja. Preporučljivo je odabrati dokazanog proizvođača s dobrim jamstvenim uvjetima. Na primjer, u recenzijama kupci imaju povjerenja u Electrolux, Redmond, Boneco i Philips. Ovlaživači u obliku životinja i bajkovitih junaka imaju Ballu (model UHB-275 E), dizalicu (EE-6369) i Royal Clima (RUH-MR200). U isto vrijeme, mala razina buke je korisna i za dojenčad, jer im pomaže da spavaju.

Dodatne značajke

Što drugo tražiti pri kupnji

Ruski pedijatar Komarovsky Evgeny Olegovich iznio je nekoliko važnih kriterija na koje treba obratiti pozornost prilikom kupnje ovlaživača:

 • redovito korištenje uređaja;
 • sigurnost;
 • dodatne funkcije;
 • kakvoća i količina vode.

Većina modernih ovlaživača ima nekoliko dodatnih značajki. Sudeći prema roditeljima, dijete ne treba senzore za određivanje vlažnosti i temperature zraka. Prikazuju informacije na mjestu gdje se uređaj nalazi, a ne blizu krevetića. Kao rezultat toga, ovi roditelji dobivaju pogrešne. Obje ove funkcije obavljaju se zasebnim prijenosnim uređajima.

Postoji nekoliko dodatnih kriterija koji su prikladni za standardni stan koji je odobrio liječnik:

 1. Dijete je vrlo jednostavna i jeftina hidratantna krema. Preporučuje se izbjegavati uređaje s vrućom parom i teškom električnom opremom, osobito ako ih djeca mogu doseći. Tradicionalni uređaj pogodan je za većinu soba. Ultrazvuk će biti dobar izbor ako ga uklonite od djeteta i redovito mijenjate patrone.
 2. Idealno je uzeti kompaktan ovlaživač zraka s prostranim spremnikom koji se može ostaviti cijelu noć.
 3. Ako se uređaj postavi blizu kreveta, razina buke treba biti ispod 24 dB. Mnogi uređaji dostižu 40 dB, a mala djeca ne odgovaraju.

Povezane publikacije


Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin
2 komentari
 1. Dijana
  Dobar članak! Hvala vam! Nedavno smo kupili ovlaživač zraka na Avitu. Želim reći da je ovo velika kupnja. Disanje je postalo mnogo lakše, a blagostanje se poboljšalo, osobito ujutro. Ali ja sam se uopće osjećao ugodno. Nosim leće i zbog suhog zraka stalno sam se bojao da će ispasti. Nisu ispali, ali oči su počele boljeti nakon sat vremena čarapa. S ovlaživačem, oči su mi se smirile i više nema takvog problema)) Također imamo i antibakterijski ovlaživač. Pišem model, može biti koristan - Boneco U201. Izvorni dizajn, kompaktne veličine. Radi dobro, kontrolira se elementarno. Samo grmi. Osobito se čuje noću. No, nakon 2 tjedna smo postali navikli na njegov gurgling) I također, ako naručite na internetu, koristite boxbury isporuke, tako da plaćanje je samo nakon inspekcije.
 2. Galina
  Uzeli smo ultrazvučnu iskru u dječju sobu.Bila sam zabrinuta da je montaža vrlo kvalitetna, nije mirisala na plastiku, sama se jedinica nije zagrijala, ali kad sam pregledala i nastavila s korištenjem, strahovi su mi nestali. Neophodna stvar nije samo tamo gdje su djeca.

ocjene

Kako odabrati

recenzije