10 savjeta o odabiru navigatora za automobil


Automobilski navigatori su još uvijek u potražnji, a proizvođači stvaraju tako širok raspon da se ne zbunjuju dugo. Ne preporučujemo kupnju prvog gadgeta za prodaju, niti povjerenja u neke nesposobne konzultante u maloprodajnim mrežama. Izbor će trajati mnogo manje vremena i dati točniji rezultat ako koristite filtar pretraživanja velike online trgovine. Ovo je vrlo pogodan alat za koji trebate specificirati samo određene kriterije pretraživanja. Saznat ćemo koji se parametri navigatora smatraju ključnima, tako da možete odrediti koliko su relevantni u vašem slučaju i da svjesno mogu odabrati pravi stroj.

Popularno glasovanje - tko je najbolji proizvođač auto-navigatora?
Mi glasamo!
Ukupno glasova: 4

Vrste GPS navigatora

Asortiman navigacijskih asistenata za automobile

U usporedbi s turističkim navigatorom, uređaji namijenjeni za uporabu u automobilu odlikuju se povećanim dimenzijama. To ih čini prikladnijima za kontrolu tijekom putovanja. Ponekad se navigatori za motocikle i bicikle nazivaju automobilima - oni imaju poseban nosač na kolu upravljača.

Ovisno o načinu ugradnje, postoje dva tipa navigatora za vozila - uvučeni i odvojivi. Stacionarni navigatori obavljaju funkciju radija s GPS-om, ugrađeni su u uobičajeno mjesto u središnjoj konzoli, a preferirani su u slučaju kada se želite riješiti nepotrebnog ožičenja i uštedjeti prostor na vjetrobranu. Ali njihovi nedostaci (pretraživanje modela, instalacija, slaba vidljivost zaslona od vozačeva sjedala, visoki troškovi ažuriranja, itd.) Praktično negiraju prednosti.

Prijenosni navigatori su češći jer se mogu lako ukloniti ako je potrebno, premjestiti ih na drugi automobil, koristiti kao pješak ili odnijeti kući. Izvana, oni nalikuju tablet PC-ju i obično se montiraju unutar automobila uz pomoć potpune konzole na usisnoj čašici.


Postavite zadatke

Koje funkcije - osnovne i dodatne - možemo izabrati

Mogućnosti modernih auto-navigatora odavno nisu bile ograničene na pozicioniranje automobila na tlu i izvođenje njegovih koordinata. Većina GPS uređaja, uključujući i prilično jeftine, mogu:

 • postaviti nekoliko opcija rute na određeno mjesto;
 • zapamtite rutu i po potrebi je prikažite na zaslonu;
 • odrediti i prikazati brojne navigacijske parametre - brzinu, smjer, vrijeme dolaska;
 • razumjeti upute u glasovnom načinu i davati savjete tijekom kretanja;
 • obavijestiti o pravilima ceste, koja djeluju na ovoj stranici.

Napredniji modeli funkcionalnosti što je moguće bliže tabletu i mogu obavljati niz drugih zadataka:

 • zabilježite situaciju koja se događa ispred automobila (DVR funkcija);
 • upućivati ​​pozive, primati i slati poruke (potreban je GSM / GPRS modul i SIM kartica);
 • obavijestiti vozača o zarobljenom signalu radara prometne policije;
 • prikazati informacije o prometnim gužvama u blizini.

A to nije kompletan popis, jer putem navigatora možete slušati glazbu, gledati filmove i kanale putem mp3 playera i TV tunera, prenositi zvuk u audio sustav automobila putem FM odašiljača itd.

Koliko je važna veličina

Kako odabrati pravu dijagonalu i razlučivost zaslona

Svaki navigator sastoji se od prijemnika GPS signala, procesora koji ih obrađuje na temelju softvera i uređaja za prikaz - zaslona. U velikoj većini modela, on je dizajniran kao zaslon u boji osjetljiv na dodir. Udobnost upravljanja gadgetom uvelike ovisi o njegovoj dijagonali, jasnoći slike i kutu gledanja.

Danas se u prodaji nalaze navigatori s dijagonalom od 4 do 7 inča. Što je veća udaljenost između suprotnih kutova, veći su elementi sučelja i veća je karta s putanjom slijeda. Sukladno tome, upravljanje postaje prikladnije, a orijentacija u prostoru je lakša.

U isto vrijeme, glomazni navigator je prilično teško koristiti pri hodanju. Stoga prije odabira uređaja odlučite u koju svrhu će se češće koristiti:

 • samo za vožnju automobilom - uređaj s 6- ili 7-inčnim zaslonom je optimalan;
 • za česte šetnje i povremeno u automobilu - potreban vam je mali uređaj (4 inča i manje);
 • univerzalna opcija - 5 ".

Jasnoća slike ovisi o razlučivosti zaslona, ​​a za kratke dijagonale njegova je vrijednost obično 480x232 piksela, a za duge dijagonale 800x480. To je sasvim dovoljno da jasno vidi sliku, samo da nije bilo svjetla od izravnog sunčevog svjetla. Da bi ih se spriječilo, prisutnost antirefleksivnog premaza je vrlo poželjna.

Hardverski dio

Razumijevanje frekvencije procesora, memorije i GPS modula

Procesor nije uzalud zove mozak bilo koje elektronike - ako zanemarimo hardversku konfiguraciju i izaberemo navigatora, vođeni, na primjer, samo prisutnošću odgovarajućih kartica, možete dobiti praktički beskorisni uređaj s laganim učitavanjem i lažnim rutama. Stoga svakako navedite sljedeće parametre:

 • taktna frekvencija - mora biti najmanje 500 MHz;
 • RAM kapacitet (RAM ili RAM) - modeli s 128 MB imaju dovoljno funkcionalnosti, uređaji s 256 MB su velike brzine, a Android uređaji zahtijevaju 512 MB ili više;
 • prisutnost (ili mogućnost instalacije) interne pohrane informacija - proizvođači obično popunjavaju svoje navigatore solid-state pogonom od 4 GB, a kako bi poboljšali multimedijske karakteristike, korisnicima nude proširenje memorije zamjenjivim karticama do 8, 32 ili čak 64 GB.

Važne karakteristike GPS modula uključuju tip čipseta, broj primljenih kanala i učestalost ažuriranja podataka. Najbrži uređaji smatraju se GPS modulima s čipsetima iz SiRF i Mediatek zaštitnih znakova, koji rade s 64 ili 66 komunikacijskih kanala i ažuriraju se do 10 puta u sekundi. Bolje je odabrati one uređaje koji vam, radi uštede energije, omogućuju podešavanje brzine osvježavanja.

hrana

Što trebate znati o baterijama

Velika većina navigacijskih uređaja za automobile uvjetno je prenosiva. Imaju vlastite baterije, čiji kapacitet u prosjeku ne prelazi 1000 mA h. - ovo je dovoljno za autonomni rad za 1‒2 sata. No, u osnovi, gadgeti za vozila srednjeg proračuna napajaju se putem mrežnog kabela iz utičnice upaljača za cigarete nominalnog napona od 12 V.

Ako se pretpostavi da će se navigator koristiti u automobilima i pješačkim šetnjama, pobliže pogledajmo skuplje modele s litij-polimerskim baterijama (Li-pol). S istim dimenzijama, oni su bolji u smislu potrošnje energije, karakterizirani su niskim samopražnjenjem, dakle mnogo su izdržljiviji nego inače i mogu raditi do 4-5 sati do potpunog pražnjenja.


Operativni sustav

Proučavamo koji je OS bolji - Windows ili Android

Odmah ćemo odrediti da izvršavanje glavnog zadatka - nepogrešiva ​​orijentacija u nepoznatom terenu - ne ovisi o vrsti operativnog sustava. Morate razmisliti o tome samo ako gadget treba biti višenamjenski.

Najčešći operacijski sustav instaliran u navigatorima bio je Windows CE.Njegove prednosti uključuju nezahtjevne hardverske mogućnosti, lijepo sučelje i jasnu interakciju s navigacijskim softverom. No, što se tiče brzine i dostupnosti dodatnih aplikacija, Winda je inferiorna u odnosu na modernije operativne sustave.

To su prije svega "Android". To je složenije i zahtijeva produktivniji "hardver", odnosno andro-navigatori su skuplji, ali imaju koristi u funkcionalnosti. Takvi modeli omogućuju vam jednostavnu instalaciju dodatnog softvera, povezivanje s internetom i ažuriranje putem interneta, trenutno preuzimanje podataka i reprodukciju multimedijskih datoteka.

Neki proizvođači navigatora ponudili su vlastiti OS. Dakle, Garmin ima modele s istim nazivima. Korisnici ga pohvaljuju zbog performansi, pouzdanosti i stabilnosti, ali isto tako nazivaju i prilično ograničen izbor softvera. U pozadini, Android izgleda mnogo više obećavajuće.

Softver za navigaciju

Pregled karata i navigacijskog softvera

Bez obzira kakve mogućnosti navigator posjeduje, pokušavaju ga odabrati kako bi u svakom trenutku odredili njegov položaj i znali gdje se nalazi daljnji put bez prometnih gužvi i zagušenja. Za obavljanje ovih funkcija u navigatoru odgovorni su softverski proizvodi s nizom odgovarajućih karata. Minimalni zahtjevi za njih - dostupnost detaljne karte njihove regije, maksimalno - cijeli svijet.

Već nekoliko godina sljedeći programi i dalje su najpopularniji u Rusiji:

 • Navitel je sustav s ispravnim nazivima ulica i kućnim brojevima, koji većini korisnika odgovara brzinom i preciznošću pozicioniranja;
 • "Garmin" - radi isključivo na brendiranim uređajima, savršeno detaljno (sve do numeriranja slučajeva), ima funkciju PhotoReal i pruža besplatnu uslugu "Utikači";
 • iGo - stvoren za putovanja na daljinu automobilom, nudi visokokvalitetne 3D karte više od 70 zemalja, razumije glasovne upute na 40 jezika, u slučaju odstupanja, ponovno izračunava rutu.

Kvaliteta karata u nekim regijama i dalje ostavlja mnogo za željom, pa ih je potrebno redovito ažurirati. Nisu svi proizvođači imali prijateljsku politiku cijena za isporuku novih verzija softvera, pa prije kupnje navedite pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni ćete primati ažuriranja.

Topli i hladni start

Što je stopa oporavka komunikacije sa satelitima smatra se optimalnim

Podaci koji se prenose putem GPS satelita vrijede samo 30 minuta. Prema tome, ako je navigator isključen nekoliko dana ili je prebačen u drugu regiju, njegovi će podaci biti zastarjeli, a uređaju će trebati vremena da se ponovno poveže i vrati u radno stanje. Taj se proces naziva "hladni start". Njegova brzina ovisi o mnogim čimbenicima (kao što su antena i skup čipova, jačina signala, smetnje) i može potrajati do 10 minuta.

Ako se snaga GPS prijemnika isključi na kratko vrijeme, izvršit će se "topli start", čije trajanje rijetko prelazi nekoliko sekundi. Čak i brže, uređaj će obnoviti promatranje satelita ako je izgubio signal, na primjer, kada je automobil u tunelu, u dvorištu između nebodera ili ispod velikog mosta. Naravno, malo je vjerojatno da će itko odabrati uređaj koji će se temeljiti isključivo na brzini početka, ali svakako vrijedi pogledati tehničke specifikacije i saznati njegovo trajanje.

TOP proizvođači

Jesu li marke popularnije od “Garmina”, njihovih prednosti i mana

Navijači zaštitnog znaka Garmin vjerojatno se neće složiti da navigatori drugih proizvođača nisu inferiorni u odnosu na kućne ljubimce. I doista, sudeći prema recenzijama, američka marka značajno se odvojila od svojih konkurenata zbog svoje proizvodnosti, širokog raspona i jedinstvenih navigacijskih funkcija. Ipak, mnogi smatraju da su crvotočine skupe, a oprema je skromna, a low-end uređaji (do 200 USD) nisu tako kvalitetni kao što biste očekivali od Garmina.

Pod drugi broj na ljestvici najboljih proizvođača je ruski brand "Navitel".On je u mogućnosti ponuditi korisnicima pristupačne i istovremeno funkcionalne GPS uređaje opremljene dobrim hardverom, kvalitetnim programima i dobrim kartama. Za uporabu u Rusiji, vjerojatno je teško izabrati uređaje bolje, ali u putovanjima u inozemstvo mogu propasti, budući da su neke karte drugih zemalja nevažne.

Za strane zemlje, posebno za putovanja po Europi, uređaji iz nizozemske tvrtke TomTom smatraju se idealnim navigatorima. Korisnicima je omogućila pametnu MapShare tehnologiju koja im omogućuje samostalno mijenjanje karata i dijeljenje inovacija s drugim vlasnicima gadgeta. No, automatsko prebacivanje dnevnog i noćnog načina rada, pozadinsko osvjetljenje i brzi izlazak iz divljine TomTom izbornika očito nije dovoljno.

Sučelje i oprema

Sve za pravilnu interakciju s uređajem

Sada ste spremni otići u trgovinu kako biste testirali određeni model. Preporučujemo da to učinite, čak i ako planirate kupiti gadget putem online trgovine. Prvo, provjerite okvir za osnovnu opremu: postolje, punjač, ​​kabel za spajanje na upaljač za cigarete i USB kabel. Bogatije konfiguracije mogu dodatno sadržavati poklopac, vanjsku antenu, adapter za kućnu električnu utičnicu, povezanu kameru za gledanje, softver itd.

Saznajte gdje se nalaze utori na memorijskoj kartici, SIM kartici, USB-u, izlazu za slušalice i procijenite koliko je prikladan njihov položaj. Neke oznake konektora i priključaka mogu biti zbunjujuće, pa ćemo ih dekodirati:

 • TRS 3.5 - audio priključak za slušalice;
 • AV-IN - povezivanje vanjskog audio i video izvora, primjerice TV tunera;
 • DC-IN - ulaz za povezivanje mrežnog punjenja;
 • Reset - tipka za resetiranje hardvera za vraćanje sustava na tvorničke postavke;
 • IEEE 1394 je digitalna sabirnica velike brzine za razmjenu digitalnih informacija.

Sada procijenite kvalitetu montaže, montaže i materijala kućišta. Važno je da plastika ne ostavlja tragove i da je čvrsta na dodir, a dijelovi odgovaraju ispravno. Instalirajte navigator u postolje i pokušajte ga ukloniti. Čuva se sigurno i lako se uklanja? Dakle, "dobre čizme, moramo uzeti"!


Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin

ocjene

Kako odabrati

recenzije