10 najboljih stranih knjiga detektiva

mjesto

ime

Ocjena značajke

Stari stari strani detektivi

1 Deset malih Indijanaca Najčitanije
2 Pas Baškervila Više od 100 godina vodećih na svjetskoj ljestvici
3 Cijeli svijet u tvom džepu Najbolje za početnike
4 Smrt je usamljena stvar Najviše emitira atmosfera
5 Ako smrt spava Svijetli stil pisanja

Najbolji novi strani detektivi

1 Skoči preko ponora Neobična mješavina žanrova
2 Prošli zločini Najbolji psihološki
3 Oštri predmeti hit
4 Trinaest sati Dvije priče u jednom komadu
5 snjegović Najviše zbunjujuće

Relativno mladi detektivski žanr ukorijenio se u književnosti početkom 19. stoljeća. Preci su bili Agatha Christie, Edgar Alan Po, Arthur Conan Doyle, a nastavili su ga Stephen King, Kate Atkinson, Yu Nesbe. Detektivski čitatelj ima priliku testirati svoje logičke i deduktivne vještine pokušavajući pogoditi tko će biti krivac; razviti pažnju. Najviše ovisnosti - stalna intriga. To je suština detektiva - predvidjeti i pobuditi čitatelja. Vitalna stvarnost, kriminal, gotika - detektiv nema gotovo nikakvih ograničenja.

Žanr je više od jednog stoljeća jedan od najtraženijih i još jednom dokazuje da je čitanje mnogo zanimljivije od gledanja televizije. Vrijedni detektivi nisu tako mali, ali ponekad je teško odabrati što će početi čitati. Predstavljamo Vašu pozornost na rangiranju najboljih inozemnih detektiva. Izbor će biti koristan i za početnike u žanru, koji ne mogu birati gdje će početi, ili za zaljubljene ljubitelje fantastike koji ne znaju što čitati.

Stari stari strani detektivi

5 Ako smrt spava


Svijetli stil pisanja
Autor: Rex Stout
Cijena knjige: 257 rub.
Ocjena (2018): 4.5

Knjiga je uključena u seriju radova o legendarnom detektivu Nero Wolfe i njegovoj desnoj ruci - Archie Goodwin. Knjigu karakterizira poseban stautovski stil, humor, karizma glavnih likova. Obitelj milijunaša traži dobar razlog za razvod svog sina s njegovom suprugom. U kuću bogate obitelji dolazi na posao sekretarica koja je trebala potražiti taj slučaj - Archie Goodwin, pod lažnim imenom Alan Green.

Nakon što je ured glave obitelji bio hakiran, a on se okreće gospodinu Alanu. Kao rezultat pretrage, ispada da je nestao samo pištolj. Nadzorna kamera pokazivala je samo pokretni tepih. Dakle, onaj koji je bio svjestan prisutnosti kamera, posebno je uzeo tepih s poda i zatvorio ga s fotoaparata. Sumnja pada na obitelj i polaznike. U knjizi čitatelj neće zadovoljiti svijetle verzije. Ovo je dobra duboka istraga zločina. Na temelju povratnih informacija čitatelja, unatoč dugačkom zapletu, zanimljivo je pročitati detektivsku priču.


4 Smrt je usamljena stvar


Najviše emitira atmosfera
By: Ray Douglas Bradbury
Cijena knjige: 159 rub.
Ocjena (2018): 4.6

Više od 20 godina za redom proizvod zauzima vodeće mjesto u ocjenama najboljih inozemnih detektiva. Akcije će se odvijati u malom američkom gradu - Veneciji, u državi Kaliforniji. Godina opisanih događaja je 1949. Glavni lik je mladi pisac novaka koji piše fantastične priče za drugorazredne časopise. Čitatelji trebaju obratiti pozornost na činjenicu da autor nikada nije objavio ime glavnog lika u knjizi.

Nakon što naš junak pronađe mrtvaca u kanalu. Na mjestu zločina nalazi se policija, vrlo skeptična prema svemu što se događa. Mladi pisac je uvjeren da ta smrt nije slučajna i pokušava ih na to uvjeriti. Nakon toga, leševi se počinju pojavljivati ​​jedan za drugim, a istražitelj odlučuje pokrenuti istragu. Na temelju prikaza, većina čitatelja bila je impresionirana atmosferom djela, autor vješto opisuje raspoloženje, pejzaže, misli likova.

3 Cijeli svijet u tvom džepu


Najbolje za početnike
Autor: James Hadley Chase
Cijena knjige: 126 rub.
Ocjena (2018): 4.8

To nije detektiv u klasičnom smislu žanra: loši kriminalci, dobra i gorljiva policija s analitičkim načinom razmišljanja. Naprotiv, autor daje čitatelju osjećaj suosjećanja za bandu od pet kriminalaca. Svaki lik ima svoj karakter, različito otkriven u različitim ekstremnim situacijama. Pozitivni Kitson, samouvjereni Ginny, dobri momci Black i Djilo, zastrašujući vođa Morgan.

Priča se razvija na sljedeći način: pet pljačkaša odlučilo je napasti kolektor i ukrasti milijun dolara. Očekivali su daljnji bogati život, bili su uvjereni da će cijeli svijet biti u njihovom džepu. Ali nešto je pošlo po zlu. Postalo je jasno da bez timskog duha, uzajamna pomoć ne može učiniti. Život stavlja sve na svoje mjesto. Prema ocjenama književnih foruma, ovo je najpreporučljivija knjiga za čitanje za početnike u detektivskom žanru.

2 Pas Baškervila


Više od 100 godina vodećih na svjetskoj ljestvici
By: Arthur Conan Doyle
Cijena knjige: 575 rub.
Ocjena (2018): 4.9

Knjiga je uključena u niz priča o slavnom Sherlocku Holmesu. Na području staroga engleskog dvorca događa se mistična smrt Sir Charlesa Baskervillea. Obiteljsko prokletstvo visjelo je u obliku paklenog velikog crnog psa s sjajnim očima i ustima, koji kažnjava sve mužjake roda. Charles Baskerville je umro od kandži sablasnog psa. Imanje i njegovi stanovnici čekaju novog vlasnika - Sir Henryja Baskervillea.

Lokalni liječnik po imenu James Mortimer, kako bi se izbjegla buduća smrt Sir Henryja, traži pomoć od Sherlocka Holmesa u istrazi misterioznog zločina. Srednjovjekovni dvorac, tajanstvene legende, močvare prekrivene vodenom leće, vrijesak pustoši omogućuju čitatelju da osjeti duh Engleske krajem XIX stoljeća. Knjiga oduševljava i čita u jednom dahu. Više od stotinu godina proizvod je na vodećim pozicijama na ljestvici najboljih inozemnih detektiva.

1 Deset malih Indijanaca


Najčitanije
Autor: Agatha Christie
Cijena knjige: 144 rub.
Ocjena (2018): 5.0

"Deset malih indijanaca" - poznata knjiga Agathe Christie, koja je jedna od najpoznatijih prozaista u detektivskom žanru. Radnja je izuzetno intrigantna i ostaje sve do samog kraja. Velika, mistična, kuća smještena na stjenovitom otoku i deset stranaca koji su potpuno različiti jedan od drugoga, koji su primili poziv u ovu gostoljubivu, atmosfersku kuću. Ovdje očekuju udobne uvjete boravka, luksuzni namještaj, ukusnu hranu.

Ali sve je to iluzija. Gosti u zamci ubojice postrojili su se pametno. Nemoguće je pobjeći s otoka, nema pomoći čekati. Zamka se zalupila. Oko sumnje, straha, predosjećaja smrti - i samo zastrašujuća procjena i nestajanje porculanskih figura crnaca broje vrijeme do strašnog finala. Knjiga je čitana doslovno u jednom sjedenju. Djelo s pravom zauzima vodeće mjesto na svjetskoj ljestvici najčitanijih stranih detektiva.

Najbolji novi strani detektivi

5 snjegović


Najviše zbunjujuće
Autor: Yu Nesbe
Cijena knjige: 175 rub.
Ocjena (2018): 4.5

Roman "Snjegović" norveškog pisca Yu Nesbea uključen je u seriju od sedam knjiga o detektivu Harry Hallu. Protagonist knjige istražuje nestanak Birte Becker i iznenada ga zasjenjuje ideja da dugi niz godina, kada padne prvi snijeg, udate žene nestanu. Detektiv shvaća da je ovo serijski manijak. Počinitelj je dobio nadimak "Snjegović" jer je policija nakon svakog ubojstva pronašla snjegovića na mjestu zločina.

Tijekom istrage, Harry i njegova partnerica Katrina Bratt saznaju da sva djeca žrtava imaju očeve - ne muškarce koje smatraju očevima. Ali najintenzivnije strasti počinju kada Katrina Bratt pokuša zamijeniti jednog od glavnih osumnjičenika koji će je okrenuti u stranu. Autor romana čini čitatelja špekulacijom i sumnjom u sve i svakoga. Čini se da autor namjerno zbunjuje - često piše u recenzijama.

4 Trinaest sati


Dvije priče u jednom komadu
Autor: Deon Meyer
Cijena knjige: 175 rub.
Ocjena (2018): 4.6

Detektiv Pen Deon Meier, strani pisac iz Južne Afrike, priča priču o turistu koji je došao iz SAD-a, koji prolazi kroz planine Južne Afrike od ubojica ubijenih pred očima. Istodobno, Benny Grissel, inspektor policijske postrojbe policije u Cape Townu, istražuje ubojstvo popularnog producenta Adama. Njegova supruga, koja je ovisna o alkoholu, osumnjičena je za ubojstvo.

Sam inspektor ne ide dobro ni u osobnom ni u profesionalnom životu. Njegova žena ga je izbacila iz kuće zbog pijanstva, na poslu pod prijetnjom da će biti promaknut. Radnja, kriminalac, motivi su pomalo daleko od klasične detektivske priče. U recenzijama se ponekad žale da je teško prilagoditi se konceptu knjige - dvije priče u jednom komadu. Samo do kraja detektivske priče postat će jasno što ujedinjuje turista koji bježi od proganjanja i producenta. U internetskim knjižarama djelo uvijek ima visoku ocjenu.

3 Oštri predmeti


hit
By: Gillian Flynn
Cijena knjige: 445 rub.
Ocjena (2018): 4.7

Djelo nije toliko detektiv kao mješavina drame i trilera. Glavni lik je novinarka Camilla Parker. Radi u časopisima srednje klase u Chicagu. Njen san je uspješna novinarska karijera. Iznenada dobiva zadatak da ode u gluhi grad i napiše članak o manijaku koji ubija djevojčice i vadi zube. Na horizontu se pojavila Camilla Pulitzerova nagrada.

Intrigue dodaje da glavni lik dolazi iz ovog grada. Činilo se da joj je lakše steći povjerenje u lokalno stanovništvo. Zapravo, Camilla je bila uronjena u zlokobnu i zastrašujuću stvarnost koja se za nju pretvorila u strah. Knjiga počinje čitati na nov način kada se ispostavilo da glavni lik ima mentalni poremećaj, izražen u činjenici da se sama rezala. Vjerojatno je to njezina bolest koja nas upućuje na naslov djela. Knjiga je vrlo popularna u knjižarama rasprodanim odmah.

2 Prošli zločini


Najbolji psihološki
Autor: Kate Atkinson
Cijena knjige: 330 rub.
Ocjena (2018): 4.9

Radnja se temelji na tri zločina koji su počinjeni u prošlosti, ali nisu istraženi. Godine su prošle i sva tri slučaja spadaju u ruke šarmantnog privatnog detektiva Jacksona Brodieja. Paralelno s tim vodi posao: promatra svoju suprugu, koja možda vara supruga. Knjiga ima mnogo zločina, sumnji, razgovora sa svjedocima i seksom. Stječe se dojam da je cijeli život glavnog lika povezan sa seksom.

Autor je temi zločina također pristupio iz temelja. Tijekom istrage, kao što se moglo očekivati, u ormarima su pronađeni tajni kosturi. Istraga se polako i dugo proteže, pojavljuju se zanimljivi tragovi koji vode do njihovog izvora. Autorica uspijeva zbuniti čitatelja u slučaju Land Sestara, u slučaju Michela, te u slučaju Laure. Treba napomenuti psihološku komponentu detektiva, koja je ovdje na najvišoj razini.

1 Skoči preko ponora


Neobična mješavina žanrova
Peter James
Cijena knjige: 465 rub.
Ocjena (2018): 5.0

Rad nije klasična detektivska priča u uobičajenom smislu. Ima triler, detektivsku priču, ljubavnu priču, društvenu dramu. Glavni likovi knjige su Vera i Ross Rance, kao i njihov sin Alec. Suprug glavnog lika je traženi liječnik plastične kirurgije koji je od svoje žene napravio lijepu lutku. Ali nitko ne zna što se događa iza njihovih zatvorenih vrata. Ross postaje pravo čudovište. On pokušava zarobiti svoju ženu i dijete; nenormalna opsesija čistoćom i redom. Sve su to posljedice psiholoških trauma u djetinjstvu. Osim toga, ima strašnu tajnu ...

Vera sanja o razvodu, ali je svjesna da joj suprug nikada neće dati sina.Iznenada upoznaje Olivera, čovjeka njezinih snova, koji je upravo suprotan od svoga muža. Dalje - više: ubojstvo, psihijatrijska klinika, otmica. Čitanje knjige lako je zahvaljujući jednostavnom stilu autora.

Popularno glasanje - koja je najbolja inozemna detektivska priča?
Mi glasamo!
Ukupno glasova: 3
Upozorenje! Gore navedene informacije služe samo u informativne svrhe i nisu vodič za kupnju. Za bilo koji savjet treba kontaktirati stručnjake!

Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin

ocjene

Kako odabrati

recenzije