10 najboljih ruskih knjiga detektiva

mjesto

ime

Ocjena značajke

Top 10 najboljih ruskih detektiva

1 Azazel Najčitanije
2 Nema skakavca u travi Leader recenzije
3 Oligarh s velikim medvjedom hit
4 Fox trag na kamenju Najviše zbunjujuće
5 Zli vjetar Najbolji stari detektiv
6 Peta besana Intrigantna zaplet
7 Maska za otrov Najbolji povijesni
8 raznosač novina Najviše emitira atmosfera
9 Tišina starog groblja Najbolji mističan
10 Rose i križ Neobična mješavina stilova

Detektiv je prilično mlad književni žanr, kao i film, čija je suština u stalnom istraživanju zločina kako bi se saznalo tko stoji iza svega toga, njegovih ciljeva i motiva. Čitatelj ima priliku razviti fleksibilnost mišljenja i promatranja, njihove deduktivne i analitičke podatke. Boris Akunin, Elena Mikhalkova, Tatyana Ustinova i drugi jednako talentirani autori nalaze se iza promocije detektiva u ruskoj kulturi danas.

Detektivi su klasificirani prema sljedećim stilovima:

 • Psihološko (otkrivanje zločina u procesu proučavanja likova i psiho);
 • Povijesni (događaji se događaju u prošlosti ili u središtu pozornosti događaja prošlih godina);
 • Fantastično (likovi mogu imati magične sposobnosti; moguće je kretanje u privremenim prostorima);
 • Ironično (rad sadrži humor i duhovite izjave);
 • Izuzetno (naglo razvijajuća parcela, drži se napetosti);
 • Zatvoreno (akcije se odvijaju u zatvorenom prostoru gdje je skupina ljudi, a među njima i kriminalac).

Stvorili smo rang najboljih ruskih detektiva raznih stilista koji su postali vodeći u književnim resursima.

Top 10 najboljih ruskih detektiva

10 Rose i križ


Neobična mješavina stilova
Autor: Eleonora Pakhomova
Ocjena (2018): 4.1

Ruža i križ je debitantska knjiga ruske književnice Eleonore Pakhomove. Ova detektivska priča je neobična mješavina realizma, psihologije, mistike, gotike. Događaji se događaju u naše vrijeme. Poznati psihoterapeut pronađen je mrtav u svom uredu. Sve ukazuje na ritualno ubojstvo. Major Ivan Zamjatin i psihoterapeut, doktor znanosti, okultni stručnjak Miroslav Pogodin, preuzimaju slučaj.

Netko počini ritualna ubojstva na tlocrtu Tarot karata: "Visoka svećenica", "Hijerofant", "Budala". Potraga za ubojicom vodi ih u jednu od moskovskih sekti. Što se krije iza niza strašnih ubojstava? Svaki lik privlači pozornost, a svaki doživljava duboku traumu na svoj način. Netko se slomi, netko se popravi, a netko poludi. U recenzijama pišu da je finale moguće predvidjeti, ali čitanje detektivske priče ne postaje manje zanimljivo.

9 Tišina starog groblja


Najbolji mističan
Autor: Natalia Timoshenko, Elena Obukhov
Ocjena (2018): 4.3

Mistična detektivka, koju su napisali mladi pisci Elena Obukhova i Natalia Timoshenko, već je uspjela ući u rejtinge najboljih ruskih mističnih detektiva. Akcija se odvija u naše vrijeme u St. Petersburgu. Na starom luteranskom groblju, dva prijatelja su odlučila fotografirati nadgrobne spomenike, ali je ulaz na područje bio zatvoren, pa ste morali pronaći još jedan. Pronašavši ulaz, odlučili su hodati u tišini starog groblja. Ali osim njih, još uvijek je netko lutao okolo. Hodao je iza njih, disao ih u potiljak, dodirnuo njihovu kosu. Od hodanja djevojčice se nisu vratile, one su zauvijek ostale na groblju.

Netko ubija djevojke na groblju, a zatim počinje slati poruke živim voljenima. Žrtve se nalaze u određenoj pozi, u posebnim rukavima, s identičnom tetovažom na potiljku. Možda ovo ritualno ubojstvo? Ljubitelji detektiva kažu da je čitanje knjige pravi užitak, jer je teško razumjeti tko stoji iza svega.

8 raznosač novina


Najviše emitira atmosfera
Autor: Alexander Molchanov
Ocjena (2018): 4.4

Knjiga je duboko prožeta atmosferom devedesetih godina, pa čitateljica, koja nije upoznata s ovim vremenom, potpuno je prožeta ovim "poletnim" raspoloženjem. Autor vješto opisuje atmosferu potištenosti i razočaranja. Akcija se odvija 1996. U malom sjevernom selu tajanstveno je nestala učenica. Novinar iz regionalnih novina provodi novinarsko istraživanje kako bi dobio informacije o tom tajanstvenom incidentu, tijekom kojeg otkriva cijeli svijet s vlastitim zagonetkama i tajnama.

Svaki stanovnik sela ima nešto skrivati ​​i spremni su na velike duljine da se istina ne otvori. Sve se vrti oko nestanka učenice koja uopće nije nestala. Ovaj incident, kao po principu domina, u potpunosti potkopava osjetljivu ravnotežu među lokalnim stanovništvom. Prema recenzijama čitatelja književnih foruma, rad detektiva stalno se drži u neizvjesnosti; Oni primjećuju da je rad jednostavan i zanimljiv za čitanje.

7 Maska za otrov


Najbolji povijesni
Autor: Valeria Verbinina
Ocjena (2018): 4.5

"Otrovna maska" - detektivka Valeria Verbinina o bespredmetnoj ženi. Knjiga je napisana u žanru povijesnog detektiva. Glavni lik, Amalia Tamarina, mlada je djevojka od 17 godina. Njezin otac je umro od konzumacije, pa se prisiljena vratiti iz Francuske u Rusiju. Kod kuće se susreće s oholom majkom i preživjelim stricem. U obitelji nema novca, pa ih je rođak oca, bogat trgovac, privremeno sklonio. Ali za njezina tri dodatna usta teško je opterećenje, pa je njezin glavni cilj uspješno udati se za Amaliju, ali Amalia sama ne želi ni razmišljati o tome.

Jednog dana Amalia odlazi u seosko imanje svoje prijateljice i tamo počinje pokušaj atentata na nju. Jedan, drugi, treći ... Likovi, atmosfera tih vremena savršeno je napisana u knjizi. Prema recenzijama na književnim forumima, detektiv je čvrsto zauzeo vodeća mjesta na ljestvici najboljih modernih ruskih detektiva, ljubitelji knjiga pročitali su ga u jednom dahu.


6 Peta besana


Intrigantna zaplet
Autor: Albina Nouri
Ocjena (2018): 4.5

"Peta spavača" djelo je ruske spisateljice Albine Nuri koja voli dodavati mistike. Nova godina, ugodna ladanjska kuća, obitelj okupljena u njoj, i ništa ne predviđa nevolje. Četiri heroja - Rosa, s neuspješnim osobnim životom, svojom čudnom majkom, zauvijek čitajući moral, njezin djed je podcijenjeni pisac i pjesnik, a njegova je ponosna i ponosna sestra gospodarica kuće. Svako poglavlje je napisano u ime jednog od njih.

Odjednom, u šest sati navečer, počele su se dogoditi zastrašujuće stvari. Svaki član obitelji doživljava vlastiti strah, a da nikome ništa ne govori. Svi su oni ogorčeni jedni na druge, međutim, kada se događaji više ne objašnjavaju, likovi počinju konvergirati. Čini se da u kući ima još nekoga ... Prema ocjenama, najimpresivniji dio u knjizi je priča o Rosinoj majci. Knjiga se brzo čita zahvaljujući jednostavnom slogu.

5 Zli vjetar


Najbolji stari detektiv
Autor: Arkadij Adamov
Ocjena (2018): 4.6

Roman "Zli vjetar", kojeg je 1970. godine napisao poznati pisac Arkadij Adamov, smatra se klasikom ruskog detektivskog žanra. Događaji se razvijaju u sovjetskoj Moskvi i Odesi. Vitalij Losev, inspektor COUNTER-a, istražuje niz hotelskih krađa i ubojstava u Moskvi. Tijekom istrage pokazalo se da je kriminalna skupina u velikoj mjeri sudjelovala u krađi i spekulacijama: od građevinskog materijala do ženske odjeće.

Ovdje je kompletan detektivski skup: nadzor, potjere, borbe, analitički rad. Svaki lik s vlastitim karakterom, s vlastitim problemima, sa svojim stavom prema životu, radi. Autor očarava čitatelja bogatom linijom razvoja parcela i iznimno zanimljivom istragom. Mnogo je desetljeća, prema ocjenama čitatelja, knjiga uključena u rang najboljih ruskih detektiva 20. stoljeća.


4 Fox trag na kamenju


Najviše zbunjujuće
Autor: Elena Mikhalkov
Ocjena (2018): 4.7

Detektiv "Trag lisice na kamenju" Elena Mikhalkova objavljena je 2018. godine i već je uspjela zadobiti ljubav ruskih čitatelja.Moramo pratiti istragu o iznimno kompliciranom slučaju privatnih istražitelja Sergey Babkin i Makar Ilyushin. Priča počinje neočekivano: ubojica angažira Babkina i Ilyushina da traže leš. Ali je li bilo ubojice i žrtve? Možda ova upaljena mašta?

Akcije knjige odvijaju se u malom selu za desetak kuća - Kamyshovka. Likovi stanovnika su vrlo dobro otkriveni. Sve nesreće sela povezane su sa nesretnom vatrom 1991. godine, zbog čega je jedna osoba umrla, druga je otišla u zatvor. Lokalni ima nešto za sakriti. Nije lako, jer svaki detektiv ima svoje gledište o tome što se događa, često se svađaju. Hoće li Babkin i Makarov moći djelovati sami ili će ipak doći do zajedničkog mišljenja?

3 Oligarh s velikim medvjedom


hit
Autor: Tatyana Ustinova
Ocjena (2018): 4.8

"Oligarh s velikim medvjedom" najprodavanija je detektivka Tatiana Ustinova i lako je čitljiva. Knjiga uspješno spaja pustolovne detektivske i nevjerojatno ljubavne linije. Elizaveta Arsenyeva, glavni lik, vodi uspješnu reklamnu agenciju. Ona čeka pozitivne i zanimljive promjene u svom životu, ali se istovremeno boji nečeg novog. Neočekivano, beskućnik Dmitry se pojavio u njezinu životu, i nestabilnosti počinju. Prvo, junakinja pronalazi leš svojeg zaposlenika u garaži, nejasno je kako se tamo ispostavilo. Sljedeća - snimanje u Elizabeth i Dmitry u zemlji, ali nije jasno tko je točno pucao.

Dmitry je zapravo bio oligarh u prošlosti, a sada mora živjeti u kooperaciji na dachi. Ali njegova nečista prošlost počela je slijediti i sada mora spasiti i svoj život i život Elizabete. Knjiga je čvrsto preuzela vodstvo na ljestvici najprodavanijih ruskih detektiva.

2 Nema skakavca u travi


Leader recenzije
Autor: Elena Mikhalkov
Ocjena (2018): 4.9

Knjiga "Nema skakavca u travi" ruske književnice Elena Mikhalkova - mješavina detektivske i društvene drame. Pripovijest je podijeljena u dva dijela - sadašnji i prošli život Olya Belkina. Uspješni bračni par odlazi na odmor u Grčku. Jednog jutra Olya iznenada nestaje ... u pidžami, bez papuča. Olyin suprug traži privatne detektivke Sergey Babkin i Makar Ilyushin da pronađu nestalog supružnika.

Istodobno, čitatelju se govori o prošlosti Ola: o ocu-despoti, o majci Klushi, o zloj baki i malom djetetu koje pokušava shvatiti što se događa i preživjeti u nehumanim uvjetima. Potrebno je shvatiti što ujedinjuje prošlost i sadašnjost, slijediti dvije linije, do točke njihove povezanosti. Oštro razvijajuća radnja dopustila je knjizi da prikupi mnogo pozitivnih recenzija, u kojima mnogi prepoznaju rad kao jedan od najboljih modernih ruskih detektiva.

1 Azazel


Najčitanije
Autor: Boris Akunin
Ocjena (2018): 5.0

"Azazel" - poznati ruski roman o detektivu Erastu Fandorinu. Detektiv je postao prva knjiga u ciklusu o izvanrednom policajcu. Glavni lik je mladić, star dvadeset godina. Sreća ga prati zahvaljujući njegovoj hrabrosti, plemenitosti i šarmu. Priča se odvija krajem XIX stoljeća. Autor je zadovoljan elegantnim, pomalo staromodnim jezikom koji je ugodan za čitanje i šarmantnoj atmosferi carske Rusije.

Junak knjige je istražiti slučaj misterioznog samoubojstva bogatog učenika. Glavni lik nije mogao zamisliti da će ova istraga rezultirati lancem smrti. Istražiti zločin samo nezainteresiranost, odanost domovini i sreću. Već nekoliko godina za redom, Roman je bio lider u ocjenama najboljih ruskih detektiva. Radnja obuhvaća pozornost s prvih stranica i ne želim da se knjiga završi, tim više što autor završi više ili manje otvoren.


Popularno glasanje - koji je ruski detektiv najbolji?
Mi glasamo!
Ukupno glasova: 77
Upozorenje! Gore navedene informacije služe samo u informativne svrhe i nisu vodič za kupnju. Za bilo koji savjet treba kontaktirati stručnjake!

Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin

ocjene

Kako odabrati

recenzije